Yavuz Sultan Selim Babası
20 Temmuz 2024

Yavuz Sultan Selim Babası

Yavuz Sultan Selim'in Babası

Osmanlı Padişahlarının sekizincisi olan II. Bayezid'dir. II. Bayezid, Fatih Sultan Mehmet Han'ın oğludur. Annesi Emine Gülbahar Valide Hatun'dur. 3 Aralık 1447 yılında Dimetoka'daki Dimetoka Sarayı'nda dünyaya gelmiştir. Babası Fatih Sultan Mehmet Han, ilime çok önem verdiği için ilk olarak oğlunun iyi bir tahsil almasını istemiştir. Yedi yaşında Amasya Valisi olan II. Bayezid, burada Felsefe, Matematik ve hat derslerinin yanında Çağatay Lehçesi, Uygur Alfabesi, Arapça ve Farsça eğitimleri almıştır. Rumiye-i Sugra Valisi olarak Amasya'da 27 yıl kalmıştır. 1473 yılında Otlukbeli Savaşı'nda kumandanlık yapmıştır. II. Bayezid, 1479 yılında Torul ve çevresini Osmanlı topraklarına katmıştır.

Fatih Sultan Mehmet Han'ın 4 Mayıs 1481'de vefat etmesi üzerine, Fatih'in oğulları olan Bayezid ve Cem Sultan'a haber yollanmıştır. Cem Sultan'a gönderilen habercinin engellemesiyle Cem Sultan, babasının ölüm haberini geç öğrenmiştir. Bu arada Bayezid'in tarafını tutan yeniçeriler İstanbul'da bir isyan çıkararak II. Bayezid'in oğlu Şehzade Korkut'u babasına vekaleten tahta çıkarmışlardır. 22 Mayıs 1481'de oğlu Şehzade Korkut'tan tahtı resmen teslim alarak padişah olmuştur.

Cem Sultan, abisinin tahta çıkmasını kabul etmediği için, sonradan Avrupa'nın da içine karıştığı uzun süreli bir taht kavgası ortaya çıkmıştır. Ordusuyla İnegöl önlerine gelen Cem Sultan, kardeşine karşı bu savaşta başarı sağlamıştır. Bursa'da kendi adına hutbe okutarak ve para bastırarak padişahlığını ilan etmiştir. Cem Sultan, kardeşine Osmanlı topraklarını eşit olarak paylaşma teklifinde bulunmuştur. Ancak devletin parçalanması anlamına gelen bu teklif, II. Bayezid dahil hiçbir devlet görevlisi tarafından hoş karşılanmamıştır. Osmanlı'nın güçsüzleşmesine neden olacak bu teklif, Memluklular ve Avrupalılar tarafından desteklenmiştir. 1481'de Yenişehir Ovası'nda yapılan savaşı Cem Sultan kaybetmiş ve geri çekilmiştir. Sonrasında Memluklular'ın verdiği destekle 1482'de Konya'yı kuşatmış, ancak Osmanlı ordusunun gelmesiyle kuşatmayı kaldırmıştır. İki ordu Akşehir'de karşılaşmış ve burada Cem Sultan tekrar mağlup olmuştur. Cem Sultan buradan Rodos'a geçmiş ve bir daha ülkesine dönememiştir.

II. Bayezid, yumuşak huylu bir padişahtı. Sanata, ibadete ve hayır işlerine çok önem verirdi. Bu yüzden kendisine Bayezid-i Veli denilmiştir. Adli mahlasını kullanarak Türkçe ve Farsça şiirler yazmıştır. Osmanlı donanmasını yenilemiş ve yelkenli gemileri uzun menzilli toplarla donatmıştır. Akdeniz'de Osmanlı hakimiyeti kurmuştur. II. Bayezid, Şah İsmail'in Şii propagandası yaparak Anadolu'yu karıştırmakla görevlendirdiği Şahkulu isyanları neticesinde, oğulları tarafından başarısız görülmüş ve aralarında taht kavgası başlamıştır. Yavuz Sultan Selim'in babası II. Bayezid, yeniçerilerin baskılarıyla oğlu Yavuz Sultan Selim lehine 24 Nisan 1512'de tahttan çekilmiştir. Bundan sonra Dimetoka'ya geçmek istemiş ve Dimetoka'ya giderken 26 Mayıs 1512'de vefat etmiştir. Öldüğünde birçok İslam devletinde gıyabında cenaze namazları kılınmıştır.

Ek Bilgiler

II. Bayezid'in padişahlık dönemi, Osmanlı İmparatorluğu'nun iç ve dış meselelerle uğraştığı bir dönemdir. Ancak, II. Bayezid'in yönetimindeki bazı önemli olaylar şu şekildedir:

  • Osmanlı donanmasının yenilenmesi ve güçlendirilmesi.
  • Şahkulu İsyanı ve bu isyanın bastırılması.
  • Cem Sultan olayı ve bunun getirdiği siyasi karmaşa.
  • İstanbul'da pek çok cami, medrese ve hayır kurumu inşa edilmesi.

II. Bayezid'in dönemi, Osmanlı tarihi açısından önemli bir geçiş dönemidir. Onun zamanında Osmanlı İmparatorluğu, hem içte hem de dışta büyük zorluklarla karşılaşmış, ancak bu zorlukları büyük ölçüde aşmayı başarmıştır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Turnadağ Savaşı Sonuçları

Turnadağ Savaşı Sonuçları

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yavuz Sultan Selimin Hayatı

Yavuz Sultan Selimin Hayatı

Yavuz Sultan Selim Dönemi Sefavi İlişkileri

Yavuz Sultan Selim Dönemi Sefavi İlişkileri

Yavuz Sultan Selim Tuğrası

Yavuz Sultan Selim Tuğrası

Yavuz Sultan Selimin Ölümü

Yavuz Sultan Selimin Ölümü

Yavuz Sultan Selim Küpe Meselesi

Yavuz Sultan Selim Küpe Meselesi