Yavuz Sultan Selim Tuğrası
25 Haziran 2024

Yavuz Sultan Selim Tuğrası


Yavuz Sultan Selim tuğrası üzerinde yazan yazının Türkçe meali şu şekildedir: "Selim-Şah bin Beyazid Han el-muzaffer daima." Tuğrada yazan "şah" ve "han" kelimeleri unvan ve padişahlıktan dolayı yazılmış olup "bin" kelimesi oğul anlamına gelmektedir. Yani tuğrada, Beyazid Han'ın oğlu Selim Şah denilmektedir. Osmanlı tuğralarında baba ve oğlun adlarının her ikisinin de tuğrada yazılması bir gelenektir. Bütün padişahların tuğralarında hem babalarının hem de kendilerinin isimleri yer almaktadır. Tuğranın sahibi olan padişahın ismi tuğranın en alt kısmında yazar.

Osmanlı tuğraları, Osmanlı padişahları için oldukça büyük bir önem taşımaktaydı. Her yeni gelen padişah, kendisi için özel olarak kendi adının ve babasının adının yazıldığı yeni bir tuğra yaptırırdı. Bu tuğralar gönderilen mektuplarda, emirlerde, ferman ve beratlarda ve benzeri yerlere mühürlenerek tuğra bu mühre basılır ve bu emrin, fermanın padişaha ait olduğunu beyan ederdi. Tuğra, Anadolu Selçuklularında, Büyük Selçuklularda ve Anadolu Beyliklerinde de görülmektedir.

Yavuz Sultan Selim Tuğrasının Kullanım Alanları

Yavuz Sultan Selim Tuğrası paralarda, resmi binalarda ve resmi yazışmalarda da kullanılmıştır. Daha sonraları pul ve bayrak üzerinde ve resmi dairelerin giriş kısımlarında arma olarak da kullanılmıştır. Tuğra, Osmanlı Devleti için ayrı bir önem arz eder; bugün dahi tuğra demek Osmanlı demektir. Tuğra, Farsça'da "nişan," Arapça'da "tevki" şeklinde ifade edilir. Osmanlı tuğraları, Osmanlı Devleti'nde hükümdarın havi alameti sayılmaktaydı. İlk Osmanlı tuğrası Orhan Bey zamanında görülmektedir. Osman Bey'in tuğrası bulunmamaktadır. Yavuz Sultan Selim Tuğrası dahil bütün tuğralara özel bir ihtimam gösterilirdi ve bu tuğrayı nişancı yahut tevki çekerdi. Tuğra çekmek büyük bir sanat istemektedir. Tuğranın her bir çizgisinin kendi içindeki muntazam rayihası o zamanki şartlarda büyük emek istemektedir. Öyle ki tuğralar hat sanatına bir kol oluşturmuştur. Osmanlı tuğraları zaman içinde her ne kadar padişahlara göre farklı içerikte olsalar da şekil olarak belli bir şemaya oturtulmuş ve bu düzen içinde bütün padişahların tuğraları bu şekle sadık kalarak hazırlanmıştır.

Tuğranın Bölümleri

  • Tuğranın Seresi (Kürsüsü): Tuğranın alt kısmında bulunur; asıl metin burada yazılmaktadır. Yani padişahların ve babalarının isimleri bu kısımda yazılır.
  • Tuğranın Bezeleri: Tuğranın sol tarafında bulunur. Genellikle "nun" harfi olarak yazılsa da bazı tuğralarda tamamlayıcı olarak kullanılmıştır.
  • Tuğranın Tuğları: Tuğranın en üst kısmında bulunan "elif" harflerine verilen addır. Bir tek tuğra haricinde bütün tuğralarda üç adet yazılmıştır. Bu tuğlar hükümdarlık alameti olarak sayılmaktadır. Genellikle tamamlayıcı olarak kullanılmış ve bu tuğları kullanmak bir gelenek halini almıştır.
  • Tuğranın Kolları (Hançere): "Muzaffer" kelimesinin üzerinden geçer ve sağa doğru birbirine paralel bir şekilde uzanır.

Hemen hemen bütün tuğralar bir öncekine benzetilerek hazırlanmıştır. Bu tuğralarda genel olarak iki beyze ve üç tuğ bulunur. II. Murad'dan sonra Yavuz Sultan Selim Tuğrası'nda olduğu gibi bütün padişahların tuğralarında "el-muzaffer daima" tabiri kullanılmaktadır. Bunun anlamı "daima muzaffer olan" demektir. Bunun yanında tuğralara ek olarak yan kısımlarına farklı yazılar da yazıldığı bilinmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Yavuz Sultan Selim Dedesi

Yavuz Sultan Selim Dedesi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yavuz Sultan Selim Mısır Seferi

Yavuz Sultan Selim Mısır Seferi

Yavuz Sultan Selimin Yaptığı Yenilikler

Yavuz Sultan Selimin Yaptığı Yenilikler

Yavuz Sultan Selim Nasıl Öldü?

Yavuz Sultan Selim Nasıl Öldü?

Yavuz Sultan Selim Dönemi Memlük İliskisi

Yavuz Sultan Selim Dönemi Memlük İliskisi

Yavuz Sultan Selimin Fetihleri

Yavuz Sultan Selimin Fetihleri