Yavuz Sultan Selim Şiirleri
11 Temmuz 2024

Yavuz Sultan Selim Şiirleri


Yavuz Sultan Selim'in Şiir Dünyası

Yavuz Sultan Selim, Osmanlı Devleti'nin sekizinci padişahı olarak bilinir ve şiir dünyasında "Selimi" mahlasıyla tanınır. Şiirlerinin büyük bir kısmını Farsça olarak yazan Yavuz Sultan Selim, bu dilde büyük bir yetkinlik göstermiştir. Ayrıca Arapça şiirleri de bulunmaktadır. Ancak, Türkçe şiirler yazdığına dair kesin bir bilgi bulunmamaktadır. İyi bir eğitim almış olan I. Selim, sanatçı kişiliği ile dikkat çeker ve Divan edebiyatında önemli bir yer tutar.

Yavuz Sultan Selim'in Divanı

Yavuz Sultan Selim'in Farsça divanı, edebi değeri yüksek eserler içerir. Bu divanda yer alan Farsça şiirler, Ali Nihat Tarlan tarafından Türkçe'ye çevrilmiştir. Yavuz Sultan Selim'in Farsça şiirler yazması, dönemin önemli figürlerinden Şah İsmail ve Memluk Sultanı Kansu Gavri'nin daha çok Türkçe şiirler yazmasıyla dikkat çekmektedir. Günümüze az sayıda ulaşmış olan ve "Selimi" mahlasıyla yazılmış Türkçe şiirlerin kendisine ait olup olmadığı konusunda şüpheler bulunmaktadır.

Sanat ve Bilim Hayatına Katkıları

Yavuz Sultan Selim döneminde, bilim ve sanat hayatı oldukça hareketliydi. Zembilli Ali Efendi, Tacizade Cafer Çelebi, İbni Kemal, Müeyyedzade Abdurrahman Çelebi gibi önemli isimler bu dönemde öne çıkmıştır. Kendisi de şiire düşkün olan Yavuz Sultan Selim, Anadolu'da şairlerin yetişmesinde büyük katkılar sağlamıştır. Saltanatı sırasında dedesi Fatih Sultan Mehmet'in izinden giderek, İstanbul'u kültür merkezi yapma gayretleri göstermiştir. Seferleri sırasında Kahire ve Tebriz'i aldığında orada bulunan sanatçıları ve alimleri İstanbul'a getirmiştir.

Yavuz Sultan Selim'in Şiirlerinden Bir Örnek

Yavuz Sultan Selim'in aşağıdaki şiiri, soldan sağa ve yukarıdan aşağıya bölünmüş kelimelerle okunduğunda anlam bütünlüğü bozulmaz. Bu özellik, şiir alanında bir ilk ve tek örnektir. Bu şiirin Şah İsmail için yazıldığı rivayet edilmektedir.

  • Sanma şahım / herkesi sen / sadıkhane / yar olur.
  • Herkesi sen / dostum sandın / belki ol / ağyar olur.
  • Sadıkhane / belki ol / alemde / dildar olur.
  • Yar olur / ağyar olur / dildar olur / serdar olur.

Yavuz Sultan Selim'in şiirleri, kendisinden sonra gelen birçok şaire esin kaynağı olmuştur. Onun seferleri ve zaferleri destansı bir dille anlatılmış, "Selimnameler" adıyla yazılmış eserler bu döneme ışık tutmuştur. Bu eserler, sadece tarihi belgeler olarak değil, aynı zamanda edebi eserler olarak da değerlidir.

Sonuç

Yavuz Sultan Selim, sadece askeri başarılarıyla değil, aynı zamanda sanat ve edebiyata olan katkılarıyla da Osmanlı tarihine damga vurmuş bir kişiliktir. Onun şiir dünyası, Osmanlı edebiyatının önemli bir parçasını oluşturur ve bu alanda yaptığı çalışmalar, günümüze kadar ulaşan değerli eserler olarak önemini korur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ogün

26 Mayıs 2024 Pazar

Düşmanı Şah İsmailin şiirleri çok daha iyi. Şah İsmail Yavuzdan daha çok Türkdür.

Açıldı cennet kapısı
Girebilirsen gel beri
Kıldan incedir kö prüsü
Geçebilirsen gel beri

Can melek canıdır
Ten Süleyman tenidir
Suyum arslan kanıdır
İçebilirsen gel beri

Bahçelerin gülüyüm
Ayn-ı cem bülbülüyüm
Kırk kapı kilidiyim
Açabilirsen gel beri

Hatayim eyder heman
Dağı bürüdü duman
İşte İncil ü Kuran
Seçebilirsen gel beri...

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Bu konuda herkesin kendi görüşü var. ޞah İsmail'in şiirleri elbette ki çok değerli ve anlamlı. Ancak her şairin ve liderin kendine özgü bir tarzı ve değeri vardır. Yavuz Sultan Selim de Osmanlı Devleti'ne büyük katkılar yapmış bir liderdir. Türk olma konusu ise tüm bu şahşiyetlerin ortak mirasıdır ve her biri kendi döneminde büyük izler bırakmıştır. Farklı bakış açıları ve yorumlar bu mirası daha da zenginleştirir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Yavuz Sultan Selim Şiirleri

Yavuz Sultan Selim Şiirleri

Yavuz Sultan Selimin Eşleri

Yavuz Sultan Selimin Eşleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yavuz Sultan Selim Camii Tarihi ve Mimarisi

Yavuz Sultan Selim Camii Tarihi ve Mimarisi

Çaldıran Savaşı Sonuçları

Çaldıran Savaşı Sonuçları

Yavuz Sultan Selim Kimdir

Yavuz Sultan Selim Kimdir

Turnadağ Savaşı Sonuçları

Turnadağ Savaşı Sonuçları

Yavuz Sultan Selimin Fetihleri

Yavuz Sultan Selimin Fetihleri