Yavuz Sultan Selim Mısır Seferi
20 Haziran 2024

Yavuz Sultan Selim Mısır Seferi

Yavuz Sultan Selim'in Mısır Seferi

Yavuz Sultan Selim'in Mısır Seferi, İslam dünyası üzerindeki Osmanlı hakimiyeti bakımından tarihi bir olaydır. Fatih Sultan Mehmet zamanına kadar Osmanlı-Memluk ilişkileri oldukça iyiydi. Memluk Devleti, Osmanlı Devleti'nin Avrupa'da Hristiyan toplumlarına karşı üstünlük kurmasına oldukça seviniyordu. Osmanlı Devleti'nin Karamanoğulları devletini ortadan kaldırarak güneyde hakimiyet kurması, Osmanlı ile Memluk Devleti'nin arasını bozdu. Fatih Sultan Mehmet zamanında iki devletin arası açılmış, Yavuz Sultan Selim zamanında ise bu gerginlik savaşa dönüşmüştür. Yavuz Sultan Selim'in Dulkadiroğulları Beyliği'ni ortadan kaldırmasıyla bu iki devlet arasındaki gerilim daha da arttı. Bu nedenle Yavuz Sultan Selim'in Mısır Seferleri başladı.

Yavuz Sultan Selim'in Mısır Seferi Nedenleri
  • Yavuz Sultan Selim'in tüm İslam alemini himaye altına almak istemesi,
  • Müslümanlarca kutsal sayılan Mekke ve Medine'nin Memluklere bağlı bulunması ve bu nedenle Memluklerin tüm İslam alemi tarafından saygın bir konumda olması,
  • Memluklerin Osmanlı Devleti'ne karşı Safevi Devleti ile ittifak kurarak arkasından iş çevirmesi,
  • Dulkadiroğulları topraklarının Osmanlı Devleti'ne katılmasına Memluklerin aşırı tepki göstermesi,
  • Mısır'dan Baharat Yolu'nun geçmesiyle Memluklerin oldukça zengin olması, bu seferle Baharat Yolu'nun kontrol altına alınmasıyla Osmanlı hazinesine büyük getiri sağlayacak olması,
  • Her iki devlet arasındaki ilişkilerin hep çıkar üzerine kurulmasından dolayı son dönemde Osmanlı Devleti'nin güçlenmesi ile Memluklerin bundan rahatsız olması,
Mercidabık Savaşı (1516)

Osmanlı Devleti ile Memluk Devleti, Kilis civarındaki Mercidabık'ta savaşa tutuştu. Bu savaşı Osmanlı Devleti kazandı ve Memluk Sultanı Kansu Gavri öldü. Bu savaşın sonucunda Halep ve Şam Osmanlı egemenliğine geçerken, Osmanlı Devleti tüm Suriye'ye hakim oldu.

Ridaniye Savaşı (1517)

Yavuz Sultan Selim, bir yıl önce başlattığı seferi devam ettirerek Mısır'ın üzerine yürüdü. Bu yıllarda Kansu Gavri'nin yerine Tomanbay hükümdar olmuştu. Tomanbay, Ridaniye'de güçlü bir savunma düzeni kurdu. Yavuz Sultan Selim, olağanüstü bir başarı göstererek kısa bir süre içerisinde Sina Çölü'nü geçti ve Memluk savunma hattını çevreleyerek Memluklerin savunma toplarını etkisiz hale getirerek Ridaniye'de büyük bir zafer kazandı.

Mısır Seferinin Sonuçları
  • Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferi sonucunda Memluk Devleti yıkıldı.
  • Filistin, Suriye, Mısır ve Hicaz Osmanlı topraklarına katıldı.
  • Mekke ve Medine'nin anahtarları ve kutsal emanetler Osmanlı Devleti'ne geçerek İstanbul'a getirildi.
  • Osmanlı Devleti'nin İslam dünyasındaki etkisi ve saygınlığı iyice arttı.
  • Baharat Yolu Osmanlı'nın eline geçerek büyük kazançlar sağladı, ancak bu sırada Portekizliler Ümit Burnu'nu bulduğundan Baharat Yolu'nun önemi azaldı.
  • Savaş sonucu elde edilen ganimetlerle ve alınan vergilerle Osmanlı hazinesi zenginleşti.
  • Mısır seferi ile Kuzey Afrika'nın fethi için önemli bir üs sağlanmış oldu.
  • Rodos, Girit ve Kıbrıs dışındaki tüm Doğu Akdeniz adaları Osmanlı Devleti'nin hakimiyetine geçti.
  • Venedikliler, Kıbrıs için Memluklere vergi ödüyorlardı. Bu tarihten sonra Osmanlı Devleti'ne vergi ödemeye başladılar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Mustafa

26 Mayıs 2024 Pazar

Yavuz Sultan Selimin Halife ünvanını alması Mısır Seferleriyle birlikte gerçekleşmiyor muydu? Yanlış mı biliyorum acaba? Hadimül Haremeyn-i Şerifeyn ünvanını alıyordu hatta. Yani Mekke ve Medinenin hizmetçisi deniliyordu. Bu konuda bilgi verirseniz sevinirim. İyi çalışmalar.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba, yorumunuzda belirttiğiniz bilgiler doğrudur. Yavuz Sultan Selim, 1517 yılında Mısır Seferi'ni tamamladıktan sonra Memlükler'i yenilgiye uğratmış ve Halifelik makamını Osmanlı Devleti'ne taşımıştır. Ayrıca, "Hadimü'l Haremeyn-i Şerifeyn" (Mekke ve Medine'nin hizmetkârı) unvanını da alarak İslam dünyasında önemli bir konuma gelmiştir. Bu unvan, Osmanlı padişahlarının İslam'ın kutsal şehirlerine olan bağlılıklarını ve hizmetlerini vurgulamaktadır. Yardımcı olabildiysem ne mutlu. İyi çalışmalar dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Turnadağ Savaşı Sonuçları

Turnadağ Savaşı Sonuçları

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yavuz Sultan Selim Köprüsü. Özellikleri ve Ücretleri

Yavuz Sultan Selim Köprüsü. Özellikleri ve Ücretleri

Yavuz Sultan Selim Camii Tarihi ve Mimarisi

Yavuz Sultan Selim Camii Tarihi ve Mimarisi

Yavuz Sultan Selim Nasıl Öldü?

Yavuz Sultan Selim Nasıl Öldü?

Yavuz Sultan Selim Dönemi Memlük İliskisi

Yavuz Sultan Selim Dönemi Memlük İliskisi

Yavuz Sultan Selim Dönemi

Yavuz Sultan Selim Dönemi